
IRS Section 125 Flexible Benefits Plan 

Common Questions 

Q. What is a Plan Year?
A. The plan year is 12 consecutive months beginning January 1 of the year.

Q. When must I incur expenses eligible for reimbursement?
A. Eligible Health Care Reimbursement and Dependent Care
Reimbursement Requests for expenses incurred during the current plan year
plus three months of the following , may be submitted for reimbursement
from contributions made during the current plan year.  That is, you have 15
months of expenses that may be claimed against the 12 months of
contributions.  This enhancement has been added to reduce employees
forfeiting funds.

Q. I am a new employee.  Am I eligible to submit for reimbursement for
the full plan year?
A. No.  As a new employee, you are eligible from your date of enrollment or
date of hire.  For example, if you are hired July 1 and enroll in the Medical
Flexible Spending account, you are eligible for reimbursement for expenses
incurred from July 1 through the end of the plan year.

Q. Can I enroll in the plan at any time during the year?
A. Only if there is a change in your family status, such as marriage, divorce,
birth/adoption of a child, death, or termination of you spouse’s employment.

Q. If I don’t use all the money in my dependent care account, can I
transfer that to my medical account and use it?
A. No. These accounts are separate and not interchangeable.

Q. Can I claim dependent care expenses under my tax return and the
Dependent Care Reimbursement Account?
A. Yes. As long as the amount of expenses eligible for the dependent care
tax credit is reduced by the amount you allocated to your Dependent Care
reimbursement account under the Flexible Benefits Plan.



Q. If I incur all of my expenses in the first month of the plan year, can I 
be reimbursed even though there’s only a small portion in my account?
A. Yes.  Under the Unreimbursed Medical Expense provision, the 
Uniformity of Benefits clause states that the total amount of the claim or the 
pledge contribution (whichever is less) be available for reimbursement at all 
times throughout the plan year.  Dependent care reimbursements are 
available only to the extent accrued.

Q. My Spouse’s employer also offers a Flexible Benefits Plan.  Can I 
submit expenses to both plans?
A. No. You may not submit the same expenses to both plans.  However, 
your spouse may have all dependent care expenses deducted from his/her 
paycheck while you allocate money for the medical account.  You may both 
choose the premium conversion option from your respective employers.

Q. If I terminate my employment, what happens to the money 
remaining in my account?
A. All payroll deductions will stop on your date of termination.  Any monies 
remaining in your account are reimbursable for the expenses incurred from 
the beginning of the plan year to your termination date.  Claims for this 
period of time may be submitted through the plan deadline.  Any funds 
remaining in your account(s) at the end of the plan year are forfeited to your 
employer.

Q. If I terminate my employment, what happens if I have outstanding 
claims that have not been substantiated?
A. Employees who are separating employment will have 90 days from their 
termination date, to substantiate any outstanding claims.  After that, any 
unsubstantiated amounts would be added to the employee's taxable wages on 
their W-2 for the calendar year.

Q. What is the deadline for submitting a medical and/or dependent care 
claim for reimbursement?
A. Eligible Health Care Reimbursement and Dependent Care 
Reimbursement Requests must be for expenses incurred during the current 
plan year plus the grace period of January 1 through March 15 of the 
subsequent year. Requests for expenses incurred during this time period 
may be submitted through June 15. On June 15, any unused balanced in 
these Accounts for which a proper and complete request has not been 
received will be forfeited.




